Santa Monica & Newport Beach
2 mei 2026 - Newport Beach, California, Verenigde Staten
Vannacht hebben we onrustig geslapen. Nové leek niet helemaal fit en dan maken wij ons zorgen. Vanochtend had ze nog steeds flinke koorts, maar ze leek nog altijd niet ziek. We hebben lekker buiten gegeten met een prachtig uitzicht op de oceaan. Ze heeft gelukkig goed gedronken en toch ook wel wat gegeten.
Na het ontbijt maken we onszelf en de camper weer startklaar om naar de laatste camping van onze reis te gaan (huilen!). We gaan eerst naar Santa Monica, dat is maar een klein half uurtje rijden. Op de eerste parkeerplaats waar we stoppen, mogen we blijkbaar niet staan met een camper. De meneer geeft ons een blaadje waar op staat waar we dan heen moeten. Via de uitgang dan maar op naar die parkeerplaats. We willen de parkeerplek af rijden maar wat is dit nou? In de grond ligt een soort spijkermat lijkt het wel. Achteraf hebben we het even opgezocht en het heet hier “one way traffic spikes”. Dit zorg ervoor dat je maar van een kant een plek op kan rijden, anders rij je je banden aan flarden. Wij betwijfelen of we er wel overheen kunnen, dus laten een andere auto voor, maar het gaat prima. De zogenaamde ‘spikes’ klappen in als je er van de goede kant overheen rijdt. We rijden naar de juiste parkeerplaats en de onvriendelijke dame aan de ingang vertelt ons dat we $48 dollar moeten aftikken. Pardon?? Een normale persoonsauto kost $12. Dat ze je met een camper meer laten betalen, oké, maar 4x zo veel? Asociaal! We willen het toch zien hier dus we betalen het wel want vanaf de volgende camping is het weer meer dan 1,5 uur rijden. Wat een afzetters…
Het zonnetje is lekker doorgebroken. Nové wil in de buggy en dan lopen we richting de Santa Monica Pier. Het is een maar een paar minuutjes vanaf de parkeerplaats en dan staan we al bij de pier uit 1909. Er is nu een klein pretpark, eetkraampjes, straatartiesten én nu het officiële eindpunt van de route 66. We gaan eerst maar eens kijken bij het pretparkje. Voor Nové betalen we $30 en dan mag ze onbeperkt in de attracties, dat valt mee, omgerekend is dat iets meer dan €25. Voor ons kost dat $50 (43 euro bijna). Wij denken we kopen één volwassenbandje en dan wisselen we af met in de attracties gaan maar nee hoor, dat mag niet. Het is bedoeld voor één persoon. Dan meen ik toch echt dat ik achterover val. Ik snap ook dat het voor één persoon is, maar we willen afwisselen. Nee, dat mag niet. Weet je wat? Geef ons maar fijn het geld terug van het volwassenbandje, stelletje afzetters. Eric koopt een kaartje om met haar mee te gaan in een schommelschip. Als eerst gaat ze in een grote schommel met wat andere kindjes. Zij vindt het helemaal geweldig, maar ik word er helemaal emotioneel van. Ons kleine meisje in zo’n grote schommel. Maar goed, zij vindt het leuk, dus helemaal prima. Erna gaat ze in een soort vliegende luchtballonnetjes en ook die vindt ze leuk. Dan met Eric in het schommelschip. Die vindt ze toch een beetje eng maar als ik haar vraag wat ze ervan vond als ze eruit komen zegt ze “echt hiel leuk mama!” Dan wil ze in het reuzenrad, dus Eric en ik kopen maar kaartjes a $18 dollar per persoon en gaan met haar mee. Die prijzen hier, je moet er niet over nadenken.. Maar goed, het uitzicht is prachtig en Nové vindt het leuk.
We gaan nog wat eten. Eric een hamburger, Nové een ijsje en ik had een Churro. Dikke prima! Dan lopen we nog een rondje en komen bij het eindpunt van de route 66. Daar moeten we natuurlijk mee op de foto want het grootste gedeelte van deze weg hebben wij ook gereden. We zien nog wat straatartiesten. Erna gaat Nové nog een keer in de grote schommel en in een soort vliegende bootjes en dan vinden we het tijd om te gaan naar onze laatste camping. Het is maar 68 km, maar we doen er ruim 1 uur en 45 minuten over door het drukke verkeer in Los Angeles. Op een gegeven moment is het zelfs een 8 baans (!!) weg. En nog staat het vast. Niet normaal.
Aangekomen op de camping krijgen we plek 1119. Een plek met uitzicht op het water en een picknicktafel. Het is een grote en levendige camping waar wel vanalles te doen is. We gaan nog even met Nové naar de speeltuin die ook heel leuk is. Erna eten we lekker bij de camper en maken we nog een vuurtje. Bij Nové is de koorts gelukkig weg, daar zijn we weer blij mee. We gaan ons eens over de planning voor de laatste dagen buigen. We hebben een auto gehuurd voor drie dagen vanaf morgen want met een camper hier de stad in gaan is onbegonnen werk.