Yosemite National Park
26 april 2026 - Yosemite National Park, California, Verenigde Staten
Vandaag staat Yosemite National Park op de planning. Hoewel onze camping Yosemite Lakes RV heet, is de dichtsbijzijnde ingang van het Nationale Park een klein kwartier rijden. Daar rijden we al vroeg heen. Iets voor de ingang staat het welkomstbord van Yosemite. Even snel stoppen en een foto maken. Er staan twee auto’s voor ons bij de ingang te wachten dus het gaat vrij snel. Er staat een bord met de mededeling dat het kan gaan sneeuwen en dat je sneeuwkettingen bij je moet hebben. De vriendelijke ranger aan de ingang vertelt dat het weer hier zo snel kan omslaan, maar dat er wel een voorspelling is voor sneeuw/regen. Die sneeuwkettingen hebben we niet, maar we wagen het erop. We zijn volgens haar vandaag ook de eerste Nederlanders die het park binnen rijden. Toch fijn dat we die Nationale Parkenpas hebben aangeschaft vorig jaar voor de normale prijs nog want dit jaar betaal je per nationaal park een prijs per auto (hier $35) en dan nog een fee per persoon als niet-inwonende van de VS ($100 per persoon). Nové is nog gratis, maar dat zou voor alleen Yosemite voor ons dus al op $235 uitkomen…
We rijden door de ingang en meteen zien we langs de weg en in de bossen nog wel sneeuw liggen. Deze weg brengt ons al langs prachtige bergen, vol met groen. Al snel zien we ook langs de weg een aantal keer een kleine waterval naar beneden komen. Als eerste willen we naar Tunnel View rijden. Een tunnel doorrijden en dan heb je een waanzinnig uitzicht op El Capitan en de Bridalveil Fall. Ik ben eigenwijs en zeg tegen Eric dat we de weg moeten volgen naar Yosemite Valley, dus we nemen de foute afslag. We maken een kort rondje door de vallei en rijden dan toch naar Tunnelview. We komen boven aan en er is echt maar een kleine parkeerplaats dus het is super druk. Het is een wirwar van auto’s, bussen en campers. Eric parkeert de camper dwars want anders komt er niemand meer door en dan lopen we even naar het viewpoint. Het uitzicht is inderdaad waanzinnig. El Capitan links, een loodrechte granieten wand van ruim 900 meter hoog en de Bridalveil Fall rechts, van ongeveer 190 meter hoog. Het zonnetje schijnt ook nog een beetje wat het uitzicht nog mooier maakt. Dit is een fantastische eerste indruk!
Er roept iemand over de parkeerplaats van wie de motorhome is want die blokkeert hun auto. Ja, die is van ons maar die auto had er makkelijk uitgekund met een beetje steken. Wij hebben het toch gezien hier dus wij gaan de camper in en weg. Het is echter zo druk, dat uitrijden een lastiger verhaal is. Overal om ons heen staan en rijden auto’s. De meneer van de auto naast ons helpt Eric met steken en Eric weet de camper perfect uit te draaien. Ik daarentegen word er bloednerveus van. Ik krijg er bijna paniek van: het is zo smal hier en zo’n chaos van allerlei andere voertuigen. Ik ben blij als we de weg weer op rijden. We rijden de tunnel door zodat we aan de andere kant kunnen omdraaien en opnieuw door de tunnel kunnen rijden om zo het effect te krijgen als je de eerste keer het park binnenkomt. Het effect is inderdaad prachtig als je de eerste keer binnenkomt, maar nu is het een chaos van auto’s en wij hebben het uitzicht al gezien.
We rijden naar beneden en rijden dan naar de Lower Yosemite Fall. Hier is een grote parkeerplaats met een restaurantje bij waar we wat eten. Zodra we naar de waterval willen gaan lopen, komt het met bakken uit de lucht. Dan maar weer een rondje met de camper. We rijden naar het Visitor Center zodat we voor Nové het junior ranger program boekje en badge kunnen ophalen. Zij is ondertussen in slaap gevallen, op de parkeerplaats mogen geen campers geparkeerd worden en het regent nog steeds keihard. Ik stap dus snel alleen uit en Eric rijdt wat rondjes met de camper. De ranger is super lief en geeft me het boekje en de badge mee. Nog even een magneet en pin kopen en dan weer de camper zoeken. Zodra ik naar buiten loop, komt Eric ook aangereden. Ondertussen is het wat minder hard aan het regenen waardoor we het nog een keer bij de Yosemite Fall proberen.
Eenmaal geparkeerd is het droog, gelukkig. Nové is nog moe dus we nemen de buggy mee. De Lower Yosemite Fall is het onderste gedeelte van de Yosemite Falls. Dit deel is 98 meter hoog, van de in totaal 739 meter hoge waterval. Het uitzicht is waanzinnig. De wandeling is maar kort en goed te doen met een buggy door het geasfalteerde wandelpad. Bij het uitkijkpunt is het druk. Er is een brug waar je foto’s op kan maken met de waterval op de achtergrond. Door de wind voel je het water op je. We maken wat foto’s, bekijken de waanzinnige waterval en lopen dan weer terug. Net op tijd, want het komt weer met bakken uit de lucht. Het is inmiddels 15.00 uur geweest en het regent dus we besluiten terug te rijden naar de camping. Die rit duurt nog bijna een uur. Ook hier regent het en het is nog niet gestopt sinds we terug zijn op de camping. We hebben binnen gegeten, wat spelletjes gespeeld met Nové (we zijn bezig haar Uno te leren maar dat lukt nog niet helemaal) en zijn nu maar wat aan het relaxen.
Morgen rijden we naar San Francisco en dan hopen we dat het zonnetje weer gaat schijnen, of in ieder geval dat het droog is.
Roos Hollemans:26 april 2026Goede reis naar San Francisco 🚐☀️😘